Inleiding

Het expertsysteem Zien! in het voorgezet onderwijs is een krachtig instrument om de didactische én pedagogische zorg van de leerlingen in beeld te brengen. Zien! ondersteunt in het proces van observeren, begrijpen en handelen. Concrete doelen en handelingssuggesties helpen de docent en/of mentor om de leerling(en) gericht en planmatig te ondersteunen. Met Zien! wordt de eerstelijnszorg transparant en ontstaat er een gemeenschappelijke taal in het spreken over zorg.

Taken applicatiebeheerder

De applicatiebeheerder van Zien!vo is verantwoordelijk voor het beheer van de accounts van leerlingen, medewerkers, verzorgers, ouders, en overige betrokkenen. Daarnaast is de applicatiebeheerder verantwoordelijk voor de import van de leerling-, medewerker-, groeps- en verzorgergegevens vanuit het leerling-informatiesysteem van je instelling.

Beheer gegevens

Het is niet mogelijk om de gegevens van leerlingen, groepen, verzorgers en de koppelingen daartussen handmatig te beheren in Zien!vo. Dit zou namelijk betekenen dat we het informatiesysteem zouden nabouwen en dat levert dan weer een hoop dubbel administratiewerk op. Voor Somtoday is een geautomatiseerde koppeling beschikbaar die alle benodigde gegevens elke week (of op verzoek) synchroniseert met Zien!vo. Voor Magister (en andere systemen) is op dit moment alleen een handmatige import beschikbaar.

Deze handleiding bevat een korte werkinstructie voor het importeren en beheren van de gegevens vanuit Magister en Somtoday en voor het aanmaken van nieuwe accounts. We adviseren de applicatiebeheerders om deze handleiding minstens één keer grondig te lezen en goede onderlinge afspraken te maken betreffende het beheer van Zien! op je locatie en (eventueel) de andere locaties van je instelling.

1. Eerste gebruik

Zodra bij ons bekend is wie applicatiebeheerder wordt, maken wij een account aan. De gegevens ontvang je via de mail. Met dit beheerderaccount heb je toegang tot de gegevens van je school:

  • accounts

  • medewerker, leerling, verzorgers, overige betrokkene, medewerkers van de aanleverende school

  • gegevens beheren

  • (mentor)groepen, vestigingen en zorgperiodes beheren

  • schoolgegevens importeren

Zien!vo maakt gebruik van rolspecifieke accounts. Dit betekent dat je met het beheeraccount enkel de gegevens van de school kunt beheren, maar geen vragenlijsten invullen of uitzetten. Daarvoor dien je een tweede account te maken.

1.1. Inloggen

Doorloop onderstaande stappen om in te loggen.

Het inlogscherm van Zien!vo

Loginscherm

  1. Ga naar https://start.zienvooronderwijs.nl

  2. Het inlogscherm wordt getoond

  3. Vul je gegevens in op het inlogscherm

  4. Kies je school uit de dropdown voor instelling

  5. Druk op op de knop Inloggen

Door de optie ‘Herinner mij’ aan te vinken worden gebruikersnaam en instelling onthouden voor een volgende keer dat er ingelogd moet worden, en kun je het wachtwoord meteen beginnen in te typen.

Wanneer je ingelogd bent kom je op het welkomstscherm van Zien!vo.

Het welkomstscherm van Zien!vo voor applicatiebeheerders

welkomscherm applicatiebeheerder

Afhankelijk van de rechten ziet het welkomstscherm er anders uit omdat er meer of minder functionaliteit beschikbaar is. Zo heeft de rol applicatiebeheer alleen toegang tot de beheerschermen.

Nadat je voor de eerste keer ingelogd bent met het wachtwoord dat uitgereikt is door Zien!vo, moet je deze wijzigen naar een nieuw wachtwoord.

1.2. Wachtwoord wijzigen

Je kunt uw wachtwoord wijzigen via het hoofdmenu → rechtsboven → Wijzig wachtwoord.

Lokatie van de optie wijzig wachtwoord en uitloggen

zienvo mentor home wijzig wachtwoord dropdown

Je dient je huidige wachtwoord en het nieuwe wachtwoord in te vullen om dit te wijzigen.

Wijzigen van wachtwoord

zienvo mentor home wijzig wachtwoord

Met de knop Wachtwoord wijzigen wordt het wachtwoord gewijzigd (maar alleen wanneer het huidige wachtwoord klopt).

1.3. Uitloggen

Uitloggen van de applicatie doe je via het hoofdmenu → rechtsboven → Uitloggen. Je sessie wordt dan direct beëindigd en Zien!vo toont dan het loginscherm.

Indien je de optie Herinner mij had aangevinkt, zou je gebruikersnaam ingevuld moeten zijn en je instelling geselecteerd.

2. Accountbeheer

De applicatiebeheerder is de enige die accounts aan kan maken binnen de instelling. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe accounts gemaakt, beheerd en verwijderd kunnen worden.

2.1. Het rechtensysteem van Zien!vo

Een account binnen Zien!vo wordt gekoppeld aan één persoon: een leerling, medewerker, verzorger, of betrokkene. Je kunt personen vinden onder het beheer menu: Beheer → Personen. Leerlingen kunnen niet handmatig aangemaakt worden, maar moeten binnenkomen via de importmogelijkheden.

Aan een account wordt een rol gekoppeld. Een account kan slechts één rol vervullen. Je kunt als applicatiebeheerder alleen accounts, persoonsgegevens van leerlingen, medewerkers, verzorgers, ouders, en overige betrokkenen beheren.

2.1.1. Rollen

Er zijn een aantal rollen gedefinieerd in Zien!vo. Hieronder de lijst met de verantwoordelijkheden per rol.

Direct betrokkene

Dit is de leerling, kan een vragenlijst voor zichzelf invullen

Medewerker

Medewerkers van je instelling, worden via groep aan een leerling gekoppeld of direct gekoppeld als ze de individuele mentor zijn

Verzorger

De ouder(s)/verzorger(s) van de leerling, kan een vragenlijst invullen voor hun kind

Overige betrokkene

Een ambulante begeleider (of overige betrokkene) die specifiek bij één leerling wordt betrokken voor het invullen van een vragenlijst

(Zorg)manager

Medewerker van de school die vragenlijsten kan uitzetten naar collega’s, vragenlijsten kan invullen en de cockpit kan bekijken van alle leerlingen van zijn/haar vestigingen.

Applicatiebeheerder

Rol voor medewerkers van de school om accounts en de inrichting van de school in Zien!vo te beheren.

Landelijk beheer

Wordt gebruikt om de modellen, vragenlijsten en handelingssuggesties in te richten. Kan niet door een applicatiebeheerder toegewezen worden.

Root

Specifiek account om applicatiebeheerders te kunnen aanmaken. Deze rol kan niet toegewezen worden en wordt automatisch aangemaakt bij de initiële inrichting.

De rollen landelijk beheer en root zijn specifiek voor medewerkers van Zien!vo om de inrichting van de applicatie te kunnen onderhouden.

Om vragenlijsten uit te kunnen zetten en in te vullen als mentor of docent dient een applicatiebeheerder een tweede account te hebben voor deze rol.

Er is geen expliciete rol voor intern begeleiders in Zien!vo. Voor deze medewerkers wordt aangeraden om de rol (zorg)manager te gebruiken. Aangezien de mogelijkheden binnen Zien!vo voor managers en mentoren/ medewerkers praktisch hetzelfde zijn kan een ib' er met één account toe.

2.2. Account aanmaken

Een account wordt aangemaakt aan de hand van een persoon, dit kan een leerling, een medewerker of een ouder/verzorger zijn. De gegevens van deze personen komen mee met de gegevensimport. Een account voor zo’n persoon wordt als volgt aangemaakt:

  1. Log in met je applicatiebeheerder account.

  2. Klik op beheer.

  3. Klik op het menu-item met tekst Instelling

  4. Klik op het submenu-item met tekst Accounts

Je komt nu op de pagina met een overzicht van alle aanwezige accounts.

Accountsoverzicht pagina

zienvo beheer accounts

Met de filters kun je zoeken naar de accounts van leerlingen (direct betrokkene), verzorgers, medewerkers, managers en applicatiebeheerders die al een account hebben.

  1. Klik op Nieuw account maken voor…​.

Een pop-up verschijnt waar je kunt kiezen uit het maken van accounts voor leerlingen, verzorgers, medewerkers, en overige betrokkenen.

  1. Je kiest voor één van de opties. Een pagina verschijnt met daarop de personen zonder account uit de gekozen categorie.

  2. Je selecteert met de checkboxen voor welke personen je een account wilt aanmaken.

  3. Met de knop Accounts maken worden voor deze personen accounts gemaakt en wachtwoorden verzonden naar het geregistreerde e-mailadres van de persoon.

Personen met een account hebben een geldig e-mailadres nodig om de accountgegevens te kunnen ontvangen.

2.3. Accounts beheren

Op de Accounts beheer pagina (via beheerInstellingAccounts) worden de accounts weergegeven.

Accountsoverzicht

zienvo beheer accounts

Op elke regel vind je een knop ‘bewerken’. Door hier op te klikken kan het account beheerd worden.

Account bewerken

zienvo beheer account beheerder

Op de pagina ‘bewerken’ kun je het volgende:

  1. Een account actief of inactief maken. Een inactief account kan niet gebruikt worden → Zet het vinkje aan of uit achter ‘actief’.

  2. Een account blokkeren of deblokkeren. Een geblokkeerd account kan niet gebruikt worden. → Zet het vinkje aan of uit achter ‘geblokkeerd’.

  3. Een nieuw wachtwoord genereren:

    • Klik op ‘nieuw wachtwoord genereren’

    • Er wordt nu een mail verstuurd met het nieuwe wachtwoord, of naar de gebruiker van het account of naar je eigen mailadres op het moment dat er geen mailadres is ingevuld voor de gebruiker.

2.4. Accounts verwijderen

Op de Accounts beheer pagina (via beheerInstellingAccounts) worden de accounts weergegeven. Accounts kunnen niet verwijderd worden; in plaats daarvan kunnen ze wel gedeactiveerd worden. Een gedeactiveerd account wordt standaard niet in de tabel getoond. Door de filterinstelling bij Actief te veranderen in Kies…​ of Niet Actief zijn de inactieve accounts zichtbaar.

De reden dat accounts niet verwijderd kunnen worden, is dat Zien!vo vastlegt welk account welke gegevens aanmaakt en wijzigt. Met het verwijderen van een account zouden ook overige gegevens, zoals ingevulde vragenlijsten, verwijderd worden. Dit is niet wenselijk.

2.5. Single Sign-on vanuit Somtoday

Somtoday gebruikers (medewerkers) met een account in Zien!vo kunnen direct vanuit Somtoday naar Zien!vo gaan door de zogeheten single sign-on mogelijkheid in te schakelen. Ze hoeven dan niet meer apart in te loggen in Zien!vo maar kunnen met één druk op de knop direct vanuit Somtoday naar Zien!vo gaan.

Als beheerder hoef je hiervoor niets meer te doen dan de medewerkers te voorzien van een account in Zien!vo. De gebruiker kan dan zelf in Somtoday de accountgegevens registreren voor de single sign-on. Dit staat beschreven in de medewerkershandleiding. Voor de volledigheid zie je hieronder ook deze schermen.

Als je twee of meer Zien!vo accounts hebt (één applicatiebeheerder- en bijvoorbeeld één medewerkeraccount) dan kun je slechts één van die accounts voor de single sign-on registreren.

2.5.1. Registreren in Somtoday

Wanneer je ingelogd bent in Somtoday kun je via Home  Account  Registreer Zien!vo account je gegevens registreren in Somtoday (zie onderstaand screenshot).

somtoday sso homeaccount

Bij het registreren dient je je Zien!vo gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in onderstaand scherm.

somtoday sso registreer

Door op de knop Koppelen te drukken worden de accounts in Somtoday en Zien!vo met elkaar gekoppeld.

2.5.2. Inloggen via Somtoday

Op het home-scherm in Somtoday staat na de registratie onderaan een knop om direct naar Zien!vo te gaan, zoals te zien is in onderstaand screenshot.

somtoday sso zienknop

Een druk op die knop brengt je dan meteen in Zien!vo zonder opnieuw te hoeven inloggen.

2.6. Applicatiebeheerders toevoegen

Het is mogelijk om zelf applicatiebeheerders toe te voegen in Zien!vo. Dit gaat via Beheer → Instelling → Accounts → Nieuwe applicatiebeheerder. Wanneer je op de knop Nieuwe applicatiebeheerder klikt kom je op het volgende invulscherm:

Applicatiebeheerder toevoegen

zienvo beheer applicatiebeheerder

Wanneer je een applicatiebeheerder aanmaakt wordt er een nieuwe medewerker geregistreerd met de ingevulde gegevens. Er wordt tevens een e-mail verzonden met een automatisch gegenereerd wachtwoord.

Het is aan te raden om het medewerkernummer te laten beginnen met admin_ waardoor het eenvoudig is om applicatiebeheerders te vinden, en het ook duidelijk is voor de gebruiker dat er met een applicatiebeheeraccount ingelogd wordt.

2.7. Werken over verschillende locaties

Wanneer je verschillende locaties hebt (vestigingen in Zien!vo terminologie) is het noodzakelijk om de toegang tot persoonsgegevens te beperken tot de personen van de vestiging(en) van de gebruiker. Zien!vo doet dit op basis van de gekoppelde vestigingen van de ingelogde gebruiker.

2.7.1. Leerlingen en vestigingen

Via de imports vanuit Somtoday en Magister worden leerlingen automatisch gekoppeld aan de vestigingen waarop ze geregistreerd zijn. Het is niet mogelijk om de koppeling tussen leerling en vestiging in Zien!vo aan te passen (deze wijziging zou dan bij elke nieuwe import weer ongedaan gemaakt worden).

De koppeling leerling-vestiging heeft geen geldigheidsduur. Wanneer een leerling van vestiging wisselt zullen beide vestigingen bij de leerling geregistreerd staan in Zien!vo.

Leerlingen kunnen zelf nooit gegevens van andere personen inzien, ook niet wanneer ze ingelogd zijn.

2.7.2. Medewerkers en vestigingen

Docenten en mentoren worden via de imports van Somtoday en Magister gekoppeld aan de relevante vestigingen. Het is dan ook niet mogelijk om in Zien!vo de vestigingen van een docent/mentor aan te passen.

Medewerkers (docenten en mentoren) zien altijd alleen de groepen en leerlingen waaraan ze gekoppeld zijn.

2.7.3. Overige betrokkenen en vestigingen

Overige betrokkenen hebben alleen toegang tot de vragenlijsten die uitgezet zijn aan hen. Er is geen koppeling nodig tussen overige betrokkenen en vestigingen.

2.7.4. (Zorg)managers en vestigingen

(Zorg)managers worden niet gesynchroniseerd vanuit het informatiesysteem van je school, omdat ze vaak geen koppeling hebben met een groep of leerling. Daarom worden deze dan handmatig toegevoegd aan Zien!vo.

De rol van (zorg)manager is geschikt om te geven aan intern begeleiders.

Omdat managers en ib' ers vaak geen groepskoppelingen hebben krijgen zij toegang tot alle gegevens van de personen van de gekoppelde vestigingen.

Managers hebben geen toegang tot de beheerschermen, maar wel tot de vragenlijsten, cockpit en rapportages.

Je kan de gekoppelde vestigingen van managers aanpassen via: Beheer → Personen → Medewerkers, filter op (Zorg)managers. Dan blijven alleen de (zorg)managers over.

Managers filteren

zienvo beheer medewerkers filter

Klik op het bewerken knopje van een manager om de vestigingen aan te passen. Je komt dan op het volgende scherm:

Manager bewerken

zienvo beheer medewerkers edit

Met de knop Koppel vestiging kan je dan vestigingen koppellen en ontkoppelen.

Pas wanneer de medewerker wordt opgeslagen zal de wijziging in vestigingen doorgevoerd worden.

2.7.5. Applicatiebeheerders en vestigingen

Alleen applicatiebeheerders hebben toegang tot de beheerschermen. Deze kunnen dan ook niet de vragenlijsten, cockpit of handelingsplannen inzien. De applicatiebeheerder ziet wel de persoonsgegevens van leerlingen, medewerkers en verzorgers, en de groepen. Zij heeft enkel toegang tot de gegevens van personen en groepen op de aan haar gekoppelde vestiging(en).

Standaard heeft een applicatiebeheerder geen vestigingen gekoppeld.

De applicatiebeheerder kan de gegevens inzien van:

  • de leerlingen, ouders/verzorgers, groepen van de gekoppelde vestigingen

  • de medewerkers van de gekoppelde vestigingen

  • medewerkers zonder gekoppelde vestigingen

  • zichzelf

Een applicatiebeheerder kan de vestigingskoppelingen van zichzelf aanpassen. Gegeven de privacywetgeving (AVG) dient hiermee zorgvuldig omgegaan te worden.

Als applicatiebeheerder kan je dus medewerkers aan vestigingen toevoegen en weer verwijderen. Let er op dat bij imports deze koppelingen weer anders gelegd kunnen worden, indien deze niet in het informatiesysteem van de school aangepast zijn.

Het wijzigen van de gekoppelde vestigingen aan een applicatiebeheerder gaat op dezelfde manier als het wijzigen van de vestigingen van een (zorg)manager zoals hierboven beschreven.

2.8. Overige betrokkenen

Een overige betrokkene is oorspronkelijk bedoeld voor externen die niet onder de categorieën "medewerker", "manager" of "ouder/verzorger" vallen. In de praktijk blijken overige betrokkenen met name gebruikt te worden voor (interne) medewerkers zoals interne begeleiders.

2.8.1. Overige betrokkenen aanmaken

Er zijn twee manieren om een overige betrokkene aan te maken:

  1. Door medewerkers/mentoren/managers via Vragenlijst  Vragenlijst(en) klaarzettenOverige betrokkene toevoegen

  2. Door applicatiebeheerders via Beheer  Personen  Overige betrokkenenNieuwe overige betrokkene

Beide resulteren in overige betrokkenen zonder account. Alleen applicatiebeheerders kunnen accounts aanmaken.

Een overige betrokkene kan pas een uitnodiging voor een vragenlijst ontvangen wanneer er:

  1. een (geldig) e-mailadres is ingevuld bij de overige betrokkene

  2. een account gemaakt is voor de overige betrokkene

Het e-mailadres is nodig om de accountgegevens en de uitnodiging voor de vragenlijst te verzenden, het account is nodig om te kunnen inloggen en de vragenlijst in te vullen.

2.8.2. Accounts voor overige betrokkenen aanmaken

Een account voor een overige betrokkene kan aangemaakt worden via Beheer  Instelling  AccountsAccounts maken voor…​.

Wanneer er een e-mailadres is ingevuld zal er een wachtwoord verzonden worden naar de overige betrokkene. Is dit niet het geval dan wordt het wachtwoord eenmalig op het scherm getoond.

Een overige betrokkene heeft wel een e-mailadres nodig om uitnodigingen te kunnen ontvangen.

2.8.3. Overige betrokkenen ontdubbelen

Door de functionaliteit van overige betrokkenen in het verleden zijn er veelal dubbele overige personen geregistreerd in je ZIEN!VO omgeving. Het is gebleken dat er weinig vragenlijsten ingevuld zijn door overige betrokkenen omdat ze geen account gekregen hebben, en daarmee ook geen uitnodiging. Met onderstaande procedure kan je dit verhelpen voor bestaande vragenlijsten en toekomstige.

Het is nu mogelijk om overige betrokkenen te verwijderen zolang ze geen vragenlijst hebben ingevuld waarvoor een handelingsplan is gemaakt.

Op het bewerkenscherm van een overige betrokkene kan je nu zien voor welke vragenlijsten ze uitgenodigd zijn, hoe ver ze zijn met die vragenlijsten en is er een knop om deze overige betrokkene te verwijderen.

Alleen applicatiebeheerders kunnen een overige betrokkene verwijderen.

Wanneer je een overige betrokkene verwijdert, worden alle gegevens van die overige betrokkene ook verwijderd:

  • het eventuele gekoppelde account

  • de overige betrokkene zelf

  • alle vragenlijsten, antwoorden en scores (de gekleurde vakjes op het dashboard)

  • alle uitnodigingen voor vragenlijsten

De procedure om overige betrokkenen te ontdubbelen is om:

  1. bij alle overige betrokkenen te kijken of de vragenlijsten ingevuld zijn.

  2. Zo ja, dan niet verwijderen.

  3. Maak een notitie van alle vragenlijsten met daarin de medewerker die de overige betrokkene uitgenodigd heeft en voor welke leerling dit is

  4. Verwijder de overige betrokkene

  5. Herhaal totdat er één variant van de overige betrokkene over is (bijvoorkeur degene met de meeste vragenlijsten, of een gekoppeld account)

  6. Maak indien nodig een account voor de overige betrokkene aan en controleer of het ingevulde e-mailadres klopt

  7. Vraag de medewerkers om voor de gevonden leerlingen de overige betrokkene opnieuw uit

  8. Vraag de medewerkers uit stap 3 om de overige betrokkene opnieuw voor de betreffende leerlingen uit te nodigen

Helaas is dit wat werk wat niet automatisch opgelost kan worden. De Zien!vo software kan namelijk niet beslissen welke van de overige betrokkenen moeten overblijven.

Dit is een procedure die je slechts één keer hoeft te doorlopen. Wanneer iedereen oplet zullen er geen dubbelen meer ontstaan, omdat alle overige betrokkenen vanaf nu getoond worden bij het uitzetten van vragenlijsten.

3. Koppeling Somtoday

Indien je school Somtoday gebruikt kan er automatisch gesynchroniseerd worden van Somtoday naar Zien!vo.

Elke zondagnacht wordt er automatisch een koppeling gelegd tussen Somtoday en Zien!vo waarbij Somtoday leerling-, mentor- en groepgegevens exporteert naar Zien!vo.

3.1. Koppeling aanvragen via Somtoday support

De synchronisatie met Zien!vo dient aangezet te worden door de Somtoday support. Je kunt contact met de helpdesk om dit in te stellen.

Je rol binnen Somtoday dient de juiste rechten te hebben om de koppeling met Zien!vo te kunnen beheren. Onderstaande afbeelding toont het benodigde recht Zien! synchronisatie (feature).

Zien!vo Rechten in Somtoday

somtoday rechten feature

Wanneer de koppeling aangezet is in Somtoday dien je in Somtoday deze koppeling te activeren voor de beoogde vestigingen.

3.2. Koppeling instellen in Somtoday

Het is mogelijk om per vestiging de synchronisatie met Zien!vo aan of uit te zetten. Ten eerste dien je een contract te hebben om Zien!vo te gebruiken en de koppeling met Zien!vo moet aangezet worden. Standaard staat de koppeling voor alle vestigingen uit.

Je kunt via Beheer → Instelling → Features de koppeling instellen.

Zien!vo Feature aanzetten

somtoday feature

Alleen de leerlinggegevens van de vestigingen waarvoor de koppeling is aangezet zullen gesynchroniseerd worden. Dit gebeurt automatisch elk weekend. Daarnaast is het mogelijk om de synchronisatie handmatig te starten.

3.3. Synchronisatie handmatig uitvoeren vanuit Somtoday

Wanneer de koppeling nieuw aangezet is voor een vestiging, of wanneer er (veel) gegevens gewijzigd zijn in Somtoday, kun je de synchronisatie met Zien!vo handmatig uitvoeren zodat je niet tot na het weekend hoeft te wachten voordat de nieuwe gegevens in Zien!vo beschikbaar zijn.

De koppeling met Zien!vo is een zware operatie waarbij veel gegevens tussen beide systemen worden uitgewisseld. Wij raden af om deze synchronisatie vaak te starten, omdat dit veel tijd kost.

Je kunt de synchronisatie handmatig starten via Beheer → Begeleiding → Zien!vo synchronisatie. Door op de knop Synchroniseer te drukken wordt de koppeling uitgevoerd.

Het resultaat van de koppeling kun je zien in het synchronisatielogboek.

3.4. Synchronisatielogboek inzien

Na elke synchronisatie wordt een logboek vastgelegd met daarin het resultaat van de synchronisatie. Wanneer alles goed gegaan is staat er weinig in het logboek: koppeling succesvol.

Zien!vo Synchronisatie logboek

somtoday sync pagina

Wanneer er fouten opgetreden zijn staan deze in het logboek. Je kunt het logboek inzien via Beheer → Zorg → Zien!vo synchronisatie.

Zien!vo Synchronisatie resultaat

somtoday sync resultaat

Als er iets niet goed gesynchroniseerd kon worden, staat per leerling waarbij dit fout gegaan is, geregistreerd wat niet klopt.

3.5. Specificatie van gesynchroniseerde gegevens

De volgende gegevens worden vanuit Somtoday naar Zien!vo gekoppeld.

Alleen leerlingen met een actieve registratie voor het huidige schooljaar en die op een vestiging zitten waarvoor de koppeling met Zien!vo aan staat worden gesynchroniseerd. Op een vestiging zitten betekent dat de huidige plaatsing van de leerling betrekking heeft op die vestiging.

3.5.1. Leerling

Van elke leerling worden deze basisgegevens gesynchroniseerd met Zien!vo:

  • leerlingnummer

  • voornaam

  • voorvoegsel

  • achternaam

  • geboortedatum

  • geslacht

  • emailadres

  • leerjaar

  • uitschrijfdatum

  • opleiding

  • vestiging

De gegevens van alle verzorgers van de leerling worden gesynchroniseerd.

Daarnaast worden alle mentoren (individuele, eerste en tweede klassenmentor) gesynchroniseerd. De koppeling geschiedt op basis van medewerkernummer en leerlingnummer.

3.5.2. Verzorger

Van elke verzorger worden de volgende gegevens gesynchroniseerd met Zien!vo:

  • voorletters

  • voorvoegsel

  • achternaam

  • emailadres

  • geslacht

  • verzorgernummer (database id van Som)

  • omschrijving van de relatie tot de leerling

  • of de verzorger post ontvangt

De koppeling tussen verzorger en leerling wordt gelegd op basis van leerlingnummer en verzorgernummer.

3.5.3. Medewerker

Alleen medewerkers met een koppeling naar een leerling worden gesynchroniseerd. De volgende gegevens van elke medewerker worden overgezet naar Zien!vo.

  • medewerkernummer

  • voornaam

  • voorvoegsel

  • achternaam

  • emailadres

  • geslacht

Verder worden de stamgroepen waarvan de medewerker eerste of tweede mentor is gesynchroniseerd.

3.5.4. Groep

Van een groep wordt alleen de naam gesynchroniseerd.

3.6. Verwerking van de gegevens door Zien!vo

Eerst wordt de instelling geïdentificeerd op basis van het BRIN nummer uit het bericht. Een instelling in Zien! kan meerdere BRIN nummers geregistreerd hebben.

Dan worden de leerlingen, verzorgers, medewerkers, de koppelingen tussen leerlingen en medewerkers en de koppelingen tussen leerlingen en verzorgers geïmporteerd.

Je kunt in Somtoday het resultaat van de synchronisatie bekijken. Wanneer een synchronisatie mislukt is, staat in Somtoday de reden daarvan.

3.6.1. Leerlingen synchronisatie

De leerling wordt opgehaald op basis van leerlingnummer. Is er nog geen leerling met dat nummer dan wordt er één aangemaakt. De verstuurde gegevens worden over de bestaande gegevens heen gezet: voornaam, achternaam, voorvoegsel, geboortedatum, emailadres en uitschrijfdatum.

Vestiging - leerlingkoppeling

De vestiging wordt opgehaald op basis van vestigingsnaam en eventueel aangemaakt als deze nog niet bestond. De leerling wordt gekoppeld aan de vestiging.

Opleiding - leerlingkoppeling

Wanneer er een opleiding en een leerjaar in het bericht zitten wordt de leerling gekoppeld aan die opleiding en het leerjaar van die opleiding gezet.

Groep - leerlingkoppeling

Elke groep wordt gekoppeld aan de leerling op basis van de groepsnaam. Als er nog geen koppeling met de groep aanwezig is wordt een nieuwe koppeling aangemaakt. Is de groep nog niet aanwezig, dan wordt deze ook toegevoegd.

Nadat de leerlingen en de koppelingen tussen de leerling, mentorgroepen en opleidingen opgeslagen zijn, worden de verzorgers geïmporteerd.

3.6.2. Verzorgers synchronisatie

De verzorgers worden opgehaald aan de hand van het verzorgernummer. Verzorgers hebben in Somtoday geen expliciet nummer waaraan ze geïdentificeerd kunnen worden, dus wordt hiervoor het unieke nummer uit Somtoday gebruikt.

Als er nog geen verzorger met dat verzorgernummer bekend is wordt een nieuwe verzorger gemaakt. De gegevens vanuit Somtoday worden over de gegevens in Zien!vo gezet en opgslagen.

Voor elke koppeling in Somtoday tussen een verzorger en een leerling wordt ook een koppeling aangemaakt in Zien!vo. Hierbij wordt ook opgeslagen of de verzorger post ontvangt.

3.6.3. Medewerkers synchronisatie

Voor elke gesynchroniseerde medewerker wordt bepaald of er al een medewerker aanwezig is, zo niet dan wordt er een nieuwe medewerker aangemaakt. De gegevens uit Somtoday overschrijven de gegevens in Zien!vo.

Nadat de medewerkergegevens gesynchroniseerd zijn worden de koppelingen tussen de medewerker en groepen, en medewerker en leerlingen gelegd.

Medewerker - groepkoppeling

De koppeling tussen medewerker en groep wordt bepaald aan de hand van het medewerkernummer en de groepsnaam. Als er nog geen koppeling is, wordt deze aangemaakt.

Medewerker - leerlingkoppeling

De koppeling tussen medewerker en leerling wordt bepaald aan de hand van het medewerkernummer en het leerlingnummer. Als er nog geen koppeling is, wordt deze aangemaakt.

Bij de koppeling wordt aangegeven of de relatie tussen de medewerker en de leerling een mentor- of docentrelatie is.

4. Handmatige import Magister

De koppeling tussen Zien!vo en Magister (of een ander leerlingadministratiesysteem) loopt via een handmatige export vanuit je administratiesysteem gevolgd door een handmatige import in Zien!vo.

Er zijn twee export/import stappen om te doorlopen voordat de gegevens in Zien!vo staan: eerst het overzetten van de leerlinggegevens, daarna het overzetten van de medewerkergegevens.

4.1. Leerlingen-export vanuit Magister en import in Zien!vo

De werkwijze voor het overzetten van leerlinggegevens uit Magister naar Zien!vo bestaat uit de volgende stappen:

  • maak een exportbestand definitie (eenmalig)

  • exporteer de gegevens (elke keer dat je wilt synchroniseren, bijv. elke maand) vanuit Magister

  • lees het exportbestand met Zien!vo in

De eerste stap is het aanmaken van de definitie van het exportbestand in Magister met behulp van de leerlingkolommenkiezer. Daarna volgt het daadwerkelijk exporteren van de gegevens.

4.1.1. Eenmalige aanmaak van de export layout

Deze stap hoef je slechts eenmaal uit te voeren.

Kies in het leerlingenoverzicht een basislayout. Gebruik dan de kolomkiezer om de in de tabel genoemde velden beschikbaar te maken.

Het is essentieel dat de kolommen in de juiste volgorde geëxporteerd worden. Anders kan Zien!vo de gegevens niet correct importeren. Zo zou bijvoorbeeld de kolom geslacht in de achternaam ingelezen kunnen worden. Daarnaast dient het aantal kolommen overeen te komen met het aantal in onderstaande tabel.

Doorloop de volgende stappen om onderstaande kolommen te selecteren voor de export:

  • Verwijder overbodige velden uit de basislayout

  • Selecteer de getoonde velden uit de tabel (kost soms wat zoekwerk).

  • Sorteer de velden overeenkomstig de tabelvolgorde.

  • Sla de nieuw samengestelde layout op met een nieuwe naam, bijvoorbeeld: Zienvo Leerling Export.

Kolommenkiezer in Magister

magister kolommenkiezer

Veldnaam Plek Omschrijving

Stamnummer

Stamnr

Leerlingnummer

Roepnaam

Persoon → roepnaam

Roepnaam van de leerling

Tussenv.

Persoon → Tussenvoegsel

Voorvoegsels van de leerling

Achternaam

Persoon → Achternaam (selecteer "Persoon")

Achternaam van de leerling

Geboortedatum

Persoon → Geboortedatum

Geboortedatum van de leerling (gebruikt voor normering)

Geslacht

Persoon → Geslacht

Geslacht van de leerling (gebruikt voor normering)

E-mail

Loginaccount → E-mailadres

Email adres van de leerling

Vertrekdatum

Aanmelding → Uitschrijving → vertrekdatum

Uitschrijfdatum van de leerling

Klas.Administratieve eenheid

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Administratieve Eenheid

Vestigingsnaam

Berekende ILT Code

Aanmelding → Officiële gegevens → Berekende ILT-code

Opleidingscode van de leerling

Studie.Leerfase.Leerjaar

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Studie → Leerfase → Leerjaar

Het leerjaar van de leerling

Klas

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Naam

Naam van de stamgroep van de leerling

Voorl.Ouder/verzorger 1

Ouders → Ouder/verzorger 1 → Basis → Voorletters

Voorletters van de eerste ouder/verzorger

TussenvOuder/verzorger 1

Ouders → Ouder/verzorger 1 → Basis → Tussenvoegsel

Voorvoegsel(s) van de eerste ouder/verzorger

AchternaamOuder/verzorger 1

Ouders → Ouder/verzorger 1 → Basis → Achternaam

Achternaam van de eerste ouder/verzorger

M/V Ouder/verzorger 1

Ouders → Ouder/verzorger 1 → Basis → Geslacht

Geslacht van de ouder/verzorger

E-mailOuder/verzorger 1

Ouders → Ouder/verzorger 1 → Communicatie → E-mail

Email adres van de eerste ouder/verzorger

Post ontvangen ouder 1

NAW → Communicatie → Post ontvangen ouder 1

Mag deze ouder post ontvangen

Voorl.Ouder/verzorger 2

Ouders → Ouder/verzorger 2 → Basis → Voorletters

Voorletters van de eerste ouder/verzorger

Tussenv.Ouder/verzorger 2

Ouders → Ouder/verzorger 2 → Basis → Tussenvoegsel

Voorvoegsel(s) van de tweede ouder/verzorger

Achternaam.Ouder/verzorger 2

Ouders → Ouder/verzorger 2 → Basis → Achternaam

Achternaam van de tweede ouder/verzorger

M/V Ouder/verzorger 2

Ouders → Ouder/verzorger 2 → Basis → Geslacht

Geslacht van de ouder/verzorger

E-mailOuder/verzorger 2

Ouders → Ouder/verzorger 2 → Communicatie → E-mail

Email adres van de tweede ouder/verzorger

Post ontvangen ouder 2

NAW → Communicatie → Post ontvangen ouder 2

Mag deze ouder post ontvangen

Voorl.Ouder/verzorger 3

Ouders → Ouder/verzorger 3 → Basis → Voorletters

Voorletters van de derde ouder/verzorger

TussenvOuder/verzorger 3

Ouders → Ouder/verzorger 3 → Basis → Tussenvoegsel

Voorvoegsel(s) van de derde ouder/verzorger

AchternaamOuder/verzorger 3

Ouders → Ouder/verzorger 3 → Basis → Achternaam

Achternaam van de derde ouder/verzorger

M/V Ouder/verzorger 3

Ouders → Ouder/verzorger 3 → Basis → Geslacht

Geslacht van de ouder/verzorger

E-mailOuder/verzorger 3

Ouders → Ouder/verzorger 3 → Communicatie → E-mail

Email adres van de derde ouder/verzorger

Post ontvangen ouder 3

NAW → Communicatie → Post ontvangen ouder 3

Mag deze ouder post ontvangen

CodeKlas.Mentor 1

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 1 → Diversen → Stamnummer

Stamnummer van de eerste mentor

Mentor 1 roepnaam

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 1 → Persoon → Roepnaam

Voornaam of voorletters van de eerste mentor

Mentor 1 tussenvoegsel

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 1 → Persoon → Tussenvoegsel

Tussenvoegsel van de eerste mentor

Mentor 1 achternaam

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 1 → Persoon → Achternaam

De achternaam van de eerste mentor

E-mail (werk)Klas.Mentor 1

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 1 → NAW → communicatie → Email (werk)

Het email adres van de eerste mentor

CodeKlas.Mentor 2

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 2 → Diversen → Stamnummer

Stamnummer van de tweede mentor

Roepnaam.Mentor 2

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 2 → Persoon → Roepnaam

Voornaam of voorletters van de tweede mentor

Tussenv.Mentor 2

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 2 → Persoon → Tussenvoegsel

Tussenvoegsel van de tweede mentor

Achternaam.Mentor 2

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 2 → Persoon → Achternaam

De achternaam van de tweede mentor

E-mail (werk)Klas.Mentor 2

Aanmelding → Aanmelding → Klas → Mentor 2 → NAW → communicatie → Email (werk)

Het email adres van de tweede mentor

CodePersoonlijke mentor

Aanmelding → Aanmelding → Persoonlijke Mentor → Diversen → Stamnummer

Stamnummer van de persoonlijke mentor

RoepnaamPersoonlijke mentor

Aanmelding → Aanmelding → Persoonlijke Mentor → Persoon → Roepnaam

Voornaam of voorletters van de persoonlijke mentor

TussenvPersoonlijke mentor

Aanmelding → Aanmelding → Persoonlijke Mentor → Persoon → Tussenvoegsel

Tussenvoegsel van de persoonlijke mentor

AchternaamPersoonlijke mentor

Aanmelding → Aanmelding → Persoonlijke Mentor → Persoon → Achternaam

De achternaam van de persoonlijke mentor

E-mail (werk)Persoonlijke mentor

Aanmelding → Aanmelding → Persoonlijke Mentor → NAW → communicatie → Email (werk)

Het email adres van de persoonlijke mentor

Als er meer personen gebruik moeten maken van deze layout dan kan het handig zijn dat je deze layout algemeen beschikbaar maakt (vinkje zetten).

Als het template gedefinieerd is kunnen de gegevens geëxporteerd worden vanuit Magister.

4.1.2. Maken van een export vanuit Magister

Om de gegevens uit Magister op te slaan in een bestand volg je de volgende stappen:

  • Gebruik het leerlingenoverzicht van Magister

  • Kies de zojuist beschreven layout

  • Selecteer de gewenste populatie leerlingen d.m.v. gebruikelijke filteringen (bijv. locatie, studie, klas, leerling)

  • Gebruik Export met de optie: Tab gescheiden tekst

  • Geef het bestand een naam en sla het op

Dit bestand kan gebruikt worden om in te lezen in de Zien!vo applicatie.

Zorg ervoor dat de bestanden altijd alle gegevens bevatten. Koppelingen tussen bijvoorbeeld een leerling en zijn mentorgroep, worden beëindigd als deze niet in het bestand zitten. Dit betekent dat, als je een klas wilt toevoegen, ook alle oude klassen in het bestand moeten worden opgenomen.

4.1.3. Importeren Magister leerlinggegevens in Zien!vo

Om de geëxporteerde leerlinggegevens van Magister te kunnen importeren in Zien!vo dien je als applicatiebeheerder in te loggen.

Daarna kom je via Beheer → Instelling → Importeren op het scherm waar het overzicht van de geïmporteerde gegevens staat. Dit scherm heeft in de knoppenbalk onderaan een drietal knoppen:

  1. Inrichting verwijderen

  2. Gegevensbestand importeren

  3. Gegevensbestand exporteren

Met de knop Inrichting verwijderen wordt de gehele inrichting van het huidige schooljaar verwijderd. Deze knop is primair bedoeld wanneer een initiële import niet de juiste gegevens bevatte en de import overnieuw gedaan moet worden. Met inrichting wordt bedoeld: de koppelingen tussen leerlingen en mentoren, groepen, vestigingen, en verzorgers, plus de groepen zonder actieve koppelingen. Ingevulde vragenlijsten, handelingsplannen en evaluaties blijven wel bestaan in de database.

Deze knop verwijdert de volledige inrichting van het geselecteerde schooljaar. Gebruik deze knop alleen wanneer je zeker weet dat je dit wil en dat je een nieuwe inrichting kan inlezen.

Met de knop Gegevensbestand importeren kan je de gegevens vanuit je administratiesysteem importeren.

Via Gegevensbestand exporteren kan je de huidige inrichting exporteren naar een bestand, eventueel handmatig wijzigen om de wijzigingen dan weer te importeren.

Beheerscherm voor handmatige imports

zienvo beheer imports

In de knoppenbalk vind je de knop "Gegevensbestand importeren". Met die knop kom je op het scherm om een bestand te importeren.

Beheerscherm voor het inlezen van een importbestand

zienvo beheer import bestand

De volgende stappen zijn nodig om de leerlinggegevens vanuit Magister in te lezen in Zien!vo:

  1. Kies voor Magister

  2. Selecteer "Leerling" bij soort gegeven

  3. Kies het juiste schooljaar

  4. Kies de vestiging waarvoor je de gegevens wilt importeren (of alle)

  5. Met de bestandskiezer navigeer je naar het geëxporteerde bestand en selecteer je deze.

  6. Kies de juiste karakterset voor de correcte import van namen

Als er namen in de inrichting zitten waarbij niet alle letters goed overgekomen zijn, dien je een andere karakterset te kiezen. Het is niet mogelijk om op voorhand te controleren met welke karakterset het importbestand is weggeschreven. UTF-8 is de moderne internationale standaard. Mocht dit niet werken is de oudere Windows 1252 een goede tweede kandidaat. Tot slot kan je ISO-8859-1 proberen.

Wanneer er leerlingen in het bestand zitten met een andere vestiging dan geselecteerd, worden die leerlingen genegeerd. Dit staat dan vermeld in het importoverzicht. Staat er een onbekende vestiging bij een leerling in het bestand, dan wordt de import geannuleerd.

Je kan je importbestand testen zonder de database te wijzigen via de knop Bestand testen. Dit zal het bestand controleren om te zien of alle belangrijke gegevens in te lezen zijn.

Met de knop Bestand inlezen in de knoppenbalk wordt dan dit bestand naar Zien!vo gestuurd en geïmporteerd. Dit duurt lang, er worden vrij veel controles uitgevoerd en in de meeste gevallen gaat het om veel gegevens.

Het importeren is een alles of niets actie. Wanneer er fouten geconstateerd zijn in het importbestand, wordt er niets geïmporteerd. Dit is ter voorkoming van het importeren van verkeerde gegevens. Als er bijvoorbeeld op één regel 2381 in de geslachtkolom staat, hoe kan je dan zeker zijn dat de rest van de gegevens kloppen?

Bekende beperkingen bij de handmatige import

Ouders/verzorgers worden gematcht op basis van voorletters, tussenvoegsel en achternaam. Als er twee verschillende ouders zijn met deze zelfde combinatie zullen de overige gegevens van de ouder overschreven worden door de gegevens van de tweede ouder.

Na de test en/of de import kom je op het importlog scherm waar je kan zien of er fouten zijn gevonden en of de import goed verlopen is.

4.1.4. Importoverzicht

In de kolom inleesstatus betekent Succesvol dat alles zonder problemen is ingelezen. Bij Fouten gevonden zijn er fouten opgetreden en zijn sommige regels niet ingelezen. Welke regels niet geïmporteerd konden worden, is te vinden in de logs. Deze kun je inzien door op logs inzien te klikken.

Bij de logs staan drie soorten regels: Fout, Waarschuwing en Info. Bij Fout is de bijbehorende regel niet ingelezen en is de import niet succesvol. Bij Waarschuwing is de regel ingelezen en de import succesvol, kijk wel even naar deze waarschuwing. Het regelnummer is erbij vermeld, zodat je dit in het bestand kan opzoeken. Bij Info hoef je niets anders te doen dan dit ter informatie aan te nemen.

Veel voorkomende fouten worden hieronder verder uitgelegd en er worden mogelijke oplossingen geboden.

Verkeerd aantal velden op regel

Dit betekent dat niet alle kolommen zijn toegevoegd, of dat er teveel kolommen zijn geselecteerd. Controleer de kolommen in de kolommenkiezer om te zien of er één mist of te veel geselecteerd is.

Onbekende vestiging gevonden

De leerling op de aangegeven regel heeft in de kolom vestiging een naam staan die niet bekend is bij Zien!vo.

Je kan deze vestiging toevoegen aan Zien!vo (Beheer → Instelling → Vestigingen) of de leerling uit de export filteren.

Vestiging van leerling is anders dan gekozen vestiging

De vestiging die geselecteerd is vóór de import is anders dan de vestiging die bij de leerling staat in het bestand. De leerling (en de groep) wordt overgeslagen. Je kan het bestand nog een keer importeren, en dan de andere vestiging selecteren, of ervoor zorgen dat je niet leerlingen uit verschillende vestigingen in één export bestand krijgt.

Geen leerlingnummer/achternaam/geslacht van de leerling

De kolommen leerlingnummer, achternaam en geslacht zijn essentieel voor de goede werking van Zien!vo. Wanneer deze gegevens missen, wordt de leerling overgeslagen en niet geïmporteerd.

Geslacht moet 'man', 'vrouw', 'onbekend'/ 'v', 'm', 'o' zijn

Waarschijnlijk zijn de kolommen niet in de juiste volgorde. Controleer de volgorde zodat deze overeenkomt met de volgorde uit de tabel.

Geen ILT-code/leerjaar gevonden

De kolommen ILT-code en leerjaar zijn essentieel voor de goede werking van Zien!vo. Wanneer deze gegevens missen wordt de leerling overgeslagen en niet geïmporteerd.

Geen ouder(s) of verzorger(s) gevonden

Dit kan voorkomen: het veld is dan leeg in het bestand. Dit belemmert de import van de leerling niet. Deze melding is ter informatie. Klopt dit niet, controleer dan de gegevens in Magister.

Geen mentoren gevonden

Dit kan voorkomen: het veld is dan leeg in het bestand. Dit belemmert de import van de leerling niet. Deze melding is ter informatie. Klopt dit niet, controleer dan de gegevens in Magister.

Geen mentorgroep gevonden

Dit kan voorkomen: het veld is dan leeg in het bestand. Dit belemmert de import van de leerling niet. Deze melding is ter informatie. Klopt dit niet, controleer dan de gegevens in Magister.

Technische fout

Er is een onverwachte fout opgetreden bij het verwerken van de gegevens. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Je kunt zelf eerst controleren of het aantal kolommen klopt, en of de gegevens volledig zijn in het geëxporteerde bestand. Is dit het geval, dan kun je contact opnemen met de helpdesk via zienvo@driestar-educatief.nl.

Zorg ervoor dat je het originele bestand bij de hand houdt. Dit kan nodig zijn om de foutmelding te kunnen reproduceren.

4.2. Medewerkers/groepen export/import

De leerling export/import actie zorgt er voor dat alle mentoren die gekoppeld zijn aan leerlingen al beschikbaar zijn in Zien!vo. Maar wanneer je alle docenten beschikbaar wilt hebben dien je die apart te exporteren/importeren.

Het aanmaken van een export met groep-docent-docentcode-plaats is een actie die bij voorkeur gedaan wordt door een roostermaker of administratief medewerker. Het handigst is als vooraf door de centrale beheerder een algemene layout voor de lessen klaargezet wordt. Bijvoorbeeld met de naam Zien-groep-docent.

Magister kolommenkiezer voor docent import

magister docent

De werkwijze om de layout te maken werkt als volgt:

  • Open Magister

  • Zorg dat je voldoende rechten hebt voor de volgende acties

  • Kies achtereenvolgens: School → Rooster → Overzichten → Lessen

  • Weergave wisselen

  • Selecteer als layout: docent uitgebreid

  • Gebruik de kolomkiezer en verwijder de overbodige velden, er resteert:

    • Klas/Lesgroep

  • Voeg de velden uit onderstaande tabel toe

  • Sluit af met Voltooien

  • Sla deze nieuwe layout op als: Zien-groep-docent

  • Exporteer het bestand

  • Stel de layout beschikbaar voor alle gebruikers

Nr. Veldnaam Plek Omschrijving

1

Klas/Lesgroep

Les → Klas/lesgroep → Naam

Code of naam van de klas/lesgroep

2

Stamnummer.Docent

Les → Docent → Diversen → stamnummer

Stamnummer van de docent van de klas/lesgroep

3

Roepnaam.Docent

Les → Docent → Persoon → roepnaam

Voornaam of voorletters van de docent van de klas/lesgroep

4

Tussenv.Docent

Les → Docent → Persoon → tussenvoegsel

Tussenvoegsel van de docent van de klas/lesgroep

5

Achternaam.Docent

Les → Docent → Persoon → achternaam

Achternaam van de docent van de klas/lesgroep

6

E-mail.Docent

Les → Docent → Loginaccount → Emailadres

Het email adres van de docent van de klas/lesgroep

7

Klas/Lesgroep.Administratieve eenheid

Les → Klas/lesgroep → Administratieve eenheid

Vestiging van de klas/lesgroep

Het kan handig zijn om d.m.v. filtering overbodige combinaties van docenten te verwijderen. Dat voorkomt vervuiling van de Zien!vo database.

Na deze instelling kan het bestand weer als volgt gemaakt worden:

  • Open Magister

  • Kies achtereenvolgens: School → Rooster→ Overzichten → Lessen

  • Weergave wisselen

  • Selecteer layout: Zien-groep-docent

  • Gebruik Export met de optie: Tab gescheiden tekst

  • Geef het bestand een naam en gebruik het voor import in Zien!vo

Zorg ervoor dat de bestanden altijd alle gegevens bevatten. Koppelingen tussen bijvoorbeeld een leerling en zijn mentorgroep, worden beëindigd als deze niet in het bestand zitten. Dit betekent dat, alsje een klas wilt toevoegen, ook alle oude klassen in het bestand moeten worden opgenomen.

Onderstaand voorbeeld toont hoe zo’n bestand er uitziet.

Voorbeeld importbestand voor groepen en docenten
groep code;docent nummer;docent voornaam;docent tussenvoegsel;docent achternaam;docent email;vestiging naam
1A;2100;Arjan;;Maatman;arjan.maatman@example.com;Leeuwenbrug
1B;2101;Olav;;Brand;olav.brand@example.com;Leeuwenbrug
1C;2102;Klaasjan;;Løite;klaasjan.loite@example.com;Leeuwenbrug
1D;2103;Marieke;van der;Have;mvdh@example.com;Leeuwenbrug
1E;2100;Arjan;;Maatman;arjan.maatman@example.com;Leeuwenbrug

In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van puntkomma’s om de velden te scheiden, Zien!vo accepteert puntkomma’s en tabs als scheidingsteken.

4.2.1. Importeren in Zien!vo

  1. Log in met je applicatiebeheerder account

  2. Ga naar Beheer → Instelling → Importeren

  3. Klik op de knop Gegegevensbestand importeren

  4. Kies voor Magister bij bronsysteem

  5. Selecteer "Groepen" bij soort gegeven

  6. Kies het juiste schooljaar

  7. Kies de vestiging waarvoor je de gegevens wilt importeren

  8. Met de bestandskiezer navigeer je naar het geëxporteerde bestand en selecteer deze.

  9. Klik op de knop Bestand inlezen

Het bestand wordt nu ingelezen. Dit duurt lang, er worden vrij veel controles uitgevoerd en in de meeste gevallen gaat het om veel gegevens.

Als het klaar is kom je terecht bij het gegevensimport overzicht en is de import die je net gedaan hebt aan de tabel toegevoegd.

4.2.2. Importoverzicht

In de kolom inleesstatus betekent Succesvol dat alles zonder problemen is ingelezen. Bij Fouten gevonden betekent het dat er fouten opgetreden zijn en dat sommige regels niet ingelezen zijn. Welke regels dit zijn vind je in de logs. Deze kun je inzien door op logs inzien te klikken.

4.2.3. Logs bekijken

Bij de logs staan drie soorten regels: Fout, Waarschuwing en Info. Bij Fout is de bijbehorende regel niet ingelezen en is de import niet succesvol. Bij Waarschuwing is de regel ingelezen en de import succesvol, kijk wel even naar deze waarschuwing. Het regelnummer is erbij vermeld, zodat je dit in het bestand kunt opzoeken. Bij Info hoef je niets te doen.

4.3. Leerling-groep-koppel export/import

Wanneer je de medewerkers/groepen geïmporteerd hebt, zijn er nog geen leerlingen aan die groepen gekoppeld. Met deze derde import kan je leerlingen en groepen aan elkaar koppelen.

Alleen bestaande leerlingen kunnen gekoppeld worden aan een groep.

Het bestandsformaat bestaat uit de volgende kolommen:

Nr. Kolom Plek Inhoud

1

Klas/Lesgroep

Code of naam van de klas/lesgroep

2

Klas/Lesgroep.Administratieve eenheid

Vestiging van de klas/lesgroep

3

Leerlingnummer

Leerlingnummer van de leerling

Een voorbeeld van zo’n bestand staat hieronder:

1A;Leeuwenbrug;10234
1A;Leeuwenbrug;11232
1A;Leeuwenbrug;12311
1B;Leeuwenbrug;12332
1B;Leeuwenbrug;12334
1B;Leeuwenbrug;12345
2HV;Burgemeester Jamessingel;21123
2HV;Burgemeester Jamessingel;21224

Wanneer je dit voorbeeld importeert, zullen de groepen 1A en 1B aangemaakt worden als die nog niet bestaan binnen de locatie Leeuwenbrug. Daarnaast zullen er koppelingen gemaakt worden tussen de leerlingen en de groepen.

Wanneer een leerlingnummer niet gevonden kan worden, zal de regel overgeslagen worden. Wanneer een groepscode niet gevonden kan worden, wordt de groep nieuw aangemaakt in de genoemde vestiging.

4.3.1. Importeren in Zien!vo

  1. Log in met je applicatiebeheerder account

  2. Ga naar Beheer → Instelling → Importeren

  3. Klik op de knop Gegegevensbestand importeren

  4. Kies voor Magister bij bronsysteem

  5. Selecteer "Leerling-groep-koppel" bij soort gegeven

  6. Kies het juiste schooljaar

  7. Kies de vestiging waarvoor je de gegevens wilt importeren

  8. Met de bestandskiezer navigeer je naar het geëxporteerde bestand en selecteer deze.

  9. Klik op de knop Bestand inlezen

Het bestand wordt nu ingelezen. Dit duurt lang, er worden vrij veel controles uitgevoerd en in de meeste gevallen gaat het om veel gegevens.

Als het klaar is kom je terecht bij het gegevensimport overzicht en is de import die je net gedaan hebt aan de tabel toegevoegd.

4.3.2. Importoverzicht

In de kolom inleesstatus betekent Succesvol dat alles zonder problemen is ingelezen. Bij Fouten gevonden betekent dit dat er fouten opgetreden zijn en dat sommige regels niet ingelezen zijn. Welke regels dit zijn vind je in de logs. Deze kun je inzien door op logs inzien te klikken.

4.3.3. Logs bekijken

Bij de logs staan drie soorten regels: Fout, Waarschuwing en Info. Bij Fout is de bijbehorende regel niet ingelezen en is de import niet succesvol. Bij Waarschuwing is de regel ingelezen en de import succesvol, kijk wel even naar deze waarschuwing. Het regelnummer is erbij vermeld, zodat je dit in het bestand kunt opzoeken. Bij Info hoef je niets te doen.